O umjetniku

Davor ŽilićDavor Žilić rođen je 07. siječnja 1975. g. u Petrinji gdje završava osnovnu školu.  1989 upisuje u Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu, slikarski odjel. 1993. godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu kao prvi na listi. Diplomirao je 1997. godine u klasi profesora Josipa Vasilija Jordana kao najbolji diplomant. Nakon diplome postaje član Hrvatskog društva likovnih umjetnika(HDLU-a) i LIKUM-a. 2005 završava i studij psihološko-pedagoške grupe predmeta na Učiteljskom fakultetu u Petrinji.

Žilić je svoje radove prikazao na oko 60 samostalnih i više skupnih izložbi, između ostalog u Londonu, New Yorku, Ohiu, Frankfurtu, St. Wendelu, Rimu, Sarajevu, Zagrebu, Splitu … Njegove slike nalaze se diljem svijeta u privatnim kolekcijama i umjetničkim galerijama.

Za svoje radove više puta je dobivao razne nagrade i priznanja. Pobjednik je na natječaju za poštansku marku povodom dana planeta Zemlje HPT-a izdane 1994. godine. Kao najbolji diplomant prima nagradu Akademije likovnih umjetnosti i Zagrebačke banke. Početkom 2004 postaje finalistom The Art Renewal Center International Salon Competition. U travnju iste godine prima “Merit award” nagradu na najprestižnijem natječaju specijaliziranom za portret u organizaciji The Portrait Society of America. Dobitnik je i brončane medalje Vojnog ordinarijata RH. Na natječaju „The artist’s magazine“, 2008. g. postaje finalist u kategoriji pejsaža.

Zbog Žilićevog poznavanja rada umjetnika starih vremena, od završetka rata, aktivno je uključenu u obnovu uništenih i izgubljenih umjetnina. Neke od njih su  oltarna  slika Sv. Bartola u Hrastovici pokraj Petrinje, oltarna slika Sv. Nikole u Jasenovcu, Sv. Franje u Gospiću, pokrajnji oltari Sv. Ivana I Sv. Mateja u Petrinji… Isto tako je tijekom služenja vojnog roka u Vojarni “Muzil” u Puli dizajnirao interijer vojne kapele Sv. Nikole Tavelića za koju je naslikao 14 postaja križnog puta i portrete 3 hrvatska sveca.

Svoju prvu grafičku mapu izdaje 1997. i posvećuje ju svom rodnom gradu Petrinji. Mapa pod nazivom “San o Petrinji” sadrži 12 motiva grada i okolice s naglaskom na sakralne građevine koje su u to vrijeme bile srušene.

2007. godine izdaje i svoju prvu knjigu „Tajne uljane boje- vodič kroz materijal uljanog slikarstva“, u kojoj je sakupio i prezentirao stečena znanja u primjeni materijala i alata potrebnih u uljanom slikarstvu.

Davor danas živi i radi u svom rodnom gradu Petrinji. Od 2007. godine predaje i na Učiteljskom fakultetu, Zagreb- podružnica u Petrinji, gdje u umjetničko-nastavnom zvanju docenta, studente – buduće učitelje, podučava likovnim vještinama.

Davor Žilić, docent

akademski slikar

M. Srnaka 22, 44250 Petrinja

+385/98/563-603, +385/44/813-985

davorzilic@gmail.com

http://davorzilic.weebly.com/

https://davorzilicfineart.wordpress.com/